Tristan Grootenboer begon in 2002 vanaf de zolderkamer in het ouderlijk huis zijn eerste bedrijf. “Vanaf jongs af aan ben ik altijd al creatief geweest. Met potloden, een handvol stiften en een stapel papier hoorde je mij niet meer. Een opleiding aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam was dan ook een logische keuze”, vertelt Tristan.

Inspelen op de vraag
Het Grafisch Lyceum is de school voor media, design en technologie. “Op deze opleiding heb ik mij puur ontwikkeld op het gebied van grafische vormgeving. Tijdens mijn stage heb ik websites leren maken en het vindbaar maken van deze websites. Toen had ik alle tools in handen voor een eigen bedrijf en ben ik maar gewoon begonnen”, legt Tristan uit. “Die vrijheid die je hebt als ondernemer vond ik erg interessant, zoals eigen tijden bepalen.”

“Met mijn bedrijf speel ik eigenlijk altijd in op de vraag. Ik ben begonnen met ontwerpen, maar als ze vragen: kun je dit ook? Dan zoek ik gewoon een oplossing om het ook te kunnen. We doen zoveel en kunnen niet overal de beste in zijn, daarom heb ik nu bij Studio New Media, naast mijn eigen team, een team van ZZP’ers om mij heen. Als er zich een mooie klus aandient, kan ik niet altijd iemand aannemen. Maar ik kan wel gaan samenwerken en dat bevalt hartstikke goed. Zo hoef ik niet zo vaaknee te verkopen”, lacht Tristan. “Ik hou niet van alles hetzelfde doen, ik wil gewoon mooie dingen doen. Ik hou van die diversiteit.”

Meters printen
Voor Studio New Media had Tristan samen met zijn vrouw nog een groothandel in relatiegeschenken, bedrijfskleding en persoonlijke beschermkleding. “We kregen een dochter en moesten daarom stoppen met het bedrijf. Nu kunnen we ons volop richten op Studio NewMedia én onze dochter”, vertelt Tristan. “Studio NewMedia is eigenlijk heel veel ontwerpen en heel veel drukwerk. We printen heel veel vierkante meters per jaar”, lacht Tristan. “We hebben grote projecten zoals het bekleden van wanden, vloeren en plafonds, maar ook visitekaartjes en logo’s maken. Soms komt een potentiele klant binnen voor bijvoorbeeld een visitekaartje en vertrekken vervolgens met een volledige offerte voor meerdere reclamedragers of diensten. Vaak ook al met handtekening voor de opdracht.”

Hoewel Studio NewMedia veel aan design, drukwerk, signing en groot formaat printen doet, komt de andere helft van de opdrachtgevers voor webdesign en hosting bij ze aankloppen. “Het is onze andere specialiteit. In websites komt onze specialiteit design weer naar voren, maar ook het vindbaar maken van de websites. Als reseller bij XXL Hosting breng ik alle hosting bij hen onder.”

“Ik wil geen gedoe”
“Ik had stage gelopen bij een bedrijf en het liep daar niet altijd vlekkeloos met de hostingpartij. Toen ik in 2002 voor mezelf begon wist ik één ding zeker: ik wil mijn hosting goed geregeld hebben. Via een zoekopdracht bij Google ben ik bij XXL Hosting terecht gekomen. Het klonk goed en het voelde goed. Nu 15 jaar later worden mijn domme vragen nog steeds door de jongens bij XXL Hosting beantwoord”, lacht Tristan. “Ik kan altijd bij ze terecht. Ik weet wel het nodige, maar ik ben geen techneut. Daar heb ik nu ons team voor. Daarnaast bellen we graag met Sander of de andere jongens. Met XXL is het meer dan ergens even een account hebben.”

“We maken van alles mee en natuurlijk komt er wel eens wat op je pad dat niet zo lekker loopt. Bijvoorbeeld toen vorig jaar de AVG-wet inging. Al mijn klanten raakten lichtelijk in paniek. Gelukkig heeft XXL Hosting mij goed geadviseerd en begeleid op juridisch en technisch gebied om uiteindelijk al mijn 250 hostingklanten op de hoogte te brengen. We maken custom made websites, we hebben dus geen template. Het is allemaal maatwerk, net zoals de website AVG proof maken. XXL Hosting heeft mij daarin echt heel goed mee geholpen.”

Don’t change a winning team
“Hosting is iets onpersoonlijks, dat kan iedereen doen. Maar met de jongens van XXL Hosting heb ik gewoon een persoonlijke band. Ik ga niet bij ze op de koffie, het blijft wel zakelijk, maar het is gewoon menselijk. Je zal bij XXL Hosting niet horen: ‘lees maar op onze website’, ze adviseren je gewoon via welke manier je ook contact met ze zoekt. Als mijn e-mail niet werkt of als iedereen wat roept over de AVG, dan ga ik eerst ook even Google checken. Maar, meestal hang ik daarna aan de telefoon met XXL Hosting”, lacht Tristan. “Dan krijg ik gewoon een nuchter advies.”

“In de toekomst wil ik bij XXL Hosting blijven en hopelijk blijven zij gewoon mijn telefoontjes opnemen. Don’t change a winning team zeg ik altijd! Binnenkort hebben ze ook een nieuwe tool voor e-mail marketing. Hier ga ik graag in mee. Ze hebben een proactieve hosting rol voor mij, maar ook erg adviserend. Ze lossen de vraagstukken op die ik zelf niet weet.”

Van de vent naar de tent
Als afsluiter vertelt Tristan over de toekomst van Studio NewMedia: “Ik wil het liefst zo blijven, lekker stabiel. Ik heb geen wilde groeiplannen, ik heb alleen een persoonlijk plannetje. Ik ben zo lang het gezicht geweest van al mijn bedrijven. Opdrachtgevers kwamen specifiek naar mij toe voor producten, maar tegenwoordig heb ik een fijn team om mij heen die dezelfde kwaliteit, die de klant gewend is, kan leveren (vaak zelfs beter! ;-) ) Ik zou het heel fijn vinden als we de komende jaren meer van de vent naar de tent gaan. Van Tristan naar Studio NewMedia. We blijven gewoon doen wat we doen, dezelfde passie en kwaliteit. Ik wil alleen wat meer op de achtergrond komen en Studio NewMedia in the picture!”